tisdag 12 november 2013

Strindbergporträtt - 9B

Lektion 6 - 100 min

Gör ett eget Strindbergsporträtt

Det finns många bilder på Strindberg och han tog också under hela sitt vuxna liv foton av sig själv. Porträtten skickade han till familj, vänner och bekanta. Han tyckte om att synas och det var ett sätt att gestalta sig själv som han ville bli sedd.  Det påminner ganska mycket om hur vi idag publicerar bilder på oss själva på till exempel Facebook och Instagram. Närläs en bild av Strindberg  gör ett eget Strindbergsporträtt med dig själv i huvudrollen!

Uppgift:

Att göra ett eller flera Strindbergsporträtt med dig själv i rollen som Strindberg. Jobba i par eller smågrupper.

Förberedelse:

Ladda ner gratisappen Instagram i en smart phone eller surfplatta. Skapa ett användarkonto. Om du redan har ett privat konto på Instagram kan du logga ut och skapa ett nytt konto som du kan använda för skolbruk. När man är inloggad kan man välja att göra sitt konto privat. Då kan bara de som du väljer se dina bilder. Här kan du läsa mer om hur man kommer igång med ”Instagram”:

Välj en bild:

Googla bilder på Strindberg. Tänk på att använda olika sökfraser, till exempel ”bilder på Strindberg”, ”Strindberg självporträtt”, ”Strindberg porträtt”. Se hur många olika bilder ni kan hitta. Hur skiljer de sig åt? Vad förenar dem? Välj ut en som du och din partner vill återskapa.

Undersök bilden:

Vad är signifikant för det valda porträttet? Hur ser bakgrunden ut? Har Strindberg någon utmärkande klädsel som rock, hatt eller basker? Finns det några fler personer med på bilden? Hur är Strindbergs ansiktsuttryck? Hur faller ljuset? Vilken form har mustaschen och håret?

Rekvisita och miljö:

Vad behöver ni för att skapa en look-a-like? Kanske hårspray för att få rätt fluff i frisyren och om du har långt hår kanske en snodd för att dölja hårets längd? Kajalpenna för att rita en mustasch kan vara bra att ha, eller tillverka en lösmustasch själv av en bit päls.  Ni kanske behöver en rock eller kavaj? Välj en bakgrund i er skolmiljö som matchar den på fotot.

Fotografera:

Försök vara så lik Strindberg du bara kan. Turas om att fota varandra. Fota varandra med mobilen eller surfplattan. Du kan välja två tillvägagångssätt.
- Fota med den vanliga kameraappen i mobilen/surfplattan. Välj den bild du tycker bäst om. Gå in på Instagram och hämta bilden från bildbiblioteket.
2 - Gå in på Instagram och klicka på kameraikonen och fota.
 
När du tagit en bild av din klasskompis ska du lägga på det filter som heter Inkwell. Då blir bilden svartvit. Längst ner till vänster kan du reglera svärtan i bilden.

Dela:

För att spara bilden måste du först dela den. Klicka på den gröna bocken och välj Email för att posta bilden till dig själv eller din partner.
När du delat bilden finns den också sparad på din Instagramprofil och i ditt fotobibliotek i mobilen.

Hantera som fil:

Om du har e-post konfigurerad på din mobil kan du välja att skicka bilden i ett e-postmeddelande antingen till dig själv, till din partner eller till din lärare. Då får du bilden som en jpg-fil och kan hantera den som du önskar, till exempel lägga in den i ett dokument eller en presentation.
Om du inte har e-post i mobilen kan du skicka bilden med MMS till någon som har det. Den personen väljer att spara bilden och kan sedan mejla den till önskad adress.

Utställning:

Publicera bilden/bilderna på era bloggar tillsammans med er inspirationsbild (ange källa) och med en passande bildtext på ca 100 ord. Använd sedan din bloggsida som underlag när du presenterar ditt porträtt för en annan grupp.

Alternativ:

Det finns fler appar som kan kombineras med Instragram som du kan använda dig av. Du kan även givetvis foto med vanlig digitalkamera och bearbeta bilden i något bildbehandlingsprogram.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar